top of page

מישהו לרוץ איתו.

למה התחלת לרוץ, ולאן את רצה, ואיך השפיעה עליך "תהילה" של עגנון. הכל כלול, בפנים.

 

אישי אוהב טכנולוגיות מתקדמות, כאלו שמקצרות תהליכים ובעיקר חוסכות מאמץ, גם אם מדובר בלחיצה אחת בקצה האמה... יחס מיוחד יש לו לאפליקציות שחושבות ומתכננות בעבורו את החיים כמו WAZE . לדידו, ימים אלו הם התגשמות ימות המשיח כמאמר חז"ל במסכת שבת ל ע"ב "עתידה ארץ ישראל שתוציא גלוסקאות וכלי מילת" והרמב"ם הביאם בהלכות מלכים בדברו על ימות המשיח, ושניהם בודאי התכוונו לקדמה ולשכלולים שיבואו לעתיד לבוא, לימינו אלו.


כך, באמצע ימות הסגר שבאו עלינו בחורף, גילה אישי את האפליקציה C25K המתכננת לאדם 30 דקות ריצה. אסף את גופו הדקיק ויצא לרוץ. הפלא ופלא, ראשון שלישי וחמישי רגליו מצייתות לעלמה הדוברת, דקה ריצה וחמש דקות הליכה, ובהמשך דקה וחצי ריצה וכן הלאה. והוא שב מזיע שמח ונכון להריץ את היום ברציפות עד מאוחר בלילה.

האם לא על זה דברה תהילה כשאמרה: "וכי לא יפה יותר לבוא לעולם העליון כשכל האיברים שלימים ולהחזיר את הפקדון כשהוא שלם." בדרך כלל מתייחסים לנשמה כאל פיקדון, ובהקשר זה עליה נכתב רבות. על הגוף ואבריו לא נהוג לראות כפיקדון אלא אדרבא, מעפר באת ואל עפר תשוב. נראה שיותר ממה שהיא מתייחסת אל העולם האחר, דברי תהילה מלמדים על התנהלות האדם לאורך שנות חייו בהם ראוי הגוף לשמירה וטיפוח כפיקדון שלא ינזק, יתעוות או יתכער כדי שישוב אל מקומו בסוף הדרך כשהוא שלם.


בשנה זו חזרתי לעסוק ב"תהילה" הזקנה הצעירה. בת תשעים שנה ואחת עשרה שנים ועוד שלוש, נושאת דלי מים, עולה במדרגות שבורות, משוטטת בסימטאות ירושלים ועומדת ליד הכותל ומטילה מבט נחוש על השוטר האנגלי. באמנות מופלאה מוליך המחבר את קוראיו שבי אחר דמותה הקסומה לעתים בלי שירגישו במרכיבים שכבשו את ליבם.


כך, אחרי שנים רבות של קריאה ביצירה, אל מול אישי שרץ בעקבות קולה של אשה המדריך מנחה ומלווה אותו, מצאתי את תהילה מלמדת אותי עוד דבר, על בריאות הגוף, כמו על בריאות הנפש. דבריה עומדים בניגוד למצוי בפרק האחרון בקוהלת המתאר תהליך מדכא של דעיכת תפקודי האדם והתפרקות מערכת הגוף. כמו המתעמלת אגנס קלטי שנפטרה השנה לאחר שחגגה את יום הולדתה ה – 100, ויבל"א מדליק המשואה מורי יעיש גיאת שעבר את גיל 102, ועוד אחרים שזכו לאריכות ימים, תהילה סבורה שיש בידי אדם היכולת לצמצם את נזקי הזמן והיא עצמה ייצוג חי לכך – הליכה יומיומית משולבת בעזרה לזולת.


תהילה חושפת בדבריה תפיסת עולם שמקדימה את תרבות הגוף העניפה של ימינו. היא הולכת בעקבות חז"ל שהקדישו מקום נרחב בכתביהם לשמירת הגוף, וירדו לפרטי פרטים הן בדברי הלכה והן בסיפורים ודוגמאות אישיות, ובכך סייעו רבות לצמצום בחברה היהודית של נזקי מגפות שפרצו בעולם. אם הזכרתי את העידן המודרני והתמכרותו לפעילות גופנית, חשוב לזכור שתהילה כמו חז"ל מדגישים את מערך גוף-נפש והקשר ההדוק ביניהם.


עגנון, בעיצוב דמותה של תהילה מדגיש את מעשיה והגותה הכוללת לחיים – ביחס לדיבור, לזולת, לעבר הטראומתי, לזקנה, למודרנה, להתחדשות ירושלים ועוד. אור יוצא ממנה אל העולם, ומאיר אותה באור יקרות כמו את ירושלים, וכל זה יחדיו כנוס בדבריה "וכי לא יפה יותר לבוא לעולם העליון כשכל האיברים שלימים ולהחזיר את הפקדון כשהוא שלם." הפיקדון – גוף ונפש שחוזרים שלמים אל מקורם, כל אחד במקומו הוא.


ובחזרה לאישי, הצטרפתי אליו לריצה, שלא יהיה לבד עם קולה של אשה...ומאז אני רצה איתו ועם עצמי...








Comments


bottom of page